21 Σεπ 2009

I (don't) wok the line

Με έχουν πιάσει οι προκοπές μου αυτές τις μέρες. Θες είναι ότι μπήκε για τα καλά το φθινόπωρο και λόγω καιρού δεν βολοδέρνω έξω όλη μέρα, θες ότι έχω άπλετο χρόνο, θες ότι ήρθε και ο πάππος και με έβαλε σε ένα σχετικό δουλοπρόγραμμα... Whatever. Σημασία έχει ότι αυτές τις μέρες την είδα καλή νοικοκυρά. Και καμαρώστε με γιατί είναι σπάνιο φαινόμενο.
Λάντζα προχτές, πλυντήρια χτες, σήμερα είπα να μαγειρέψω.

Ξεκίνησα να κάνω λεμονάτο, ώσπου σε κάποια φάση, στο κρίσιμο σημείο πριν να ρίξω το λεμόνι στο κατσαρολοτήγανο, λέω γιατί να μην κάνω κοτόπουλο με ρύζι αλλά τσίνα; Ψάχνω στον γούγλη, βρίσκω συνταγές, ρίχνω το μπασμάτι σε άλλο κατσαρόλι να βράσει, όλα ωραία όλα καλά, τα τηγανίζω όλα μαζί με κρεμμύδι και αυγό, μια χαρά.

Τηγανιζωτηγανιζωτηγανιζω και όλο αυτό το κωλόλαδο δε λέει να σωθεί. Απορώ πώς την παλεύουν οι κινέζοι και είναι τόσο λεπτοί ενώ τρώνε τέτοιες βόμβες χοληστερίνης. Σε κάποια φάση βγάζω το φαϊ (πιο πολύ επειδή βαριόμουν να τηγανίζω τόση ώρα κι επειδή αν περίμενα να τελειώσει το λάδι θα είχα ανατινάξει τρεις κουζίνες άνετα), βάζω το φαγητό στο τάπερ (χρυσός κανόνας:ο χρόνος πλυσίματος του μαγειρικού σκεύους είναι αντιστρόφως ανάλογος με τη διάρκεια πλύσης, κοινώς όσο πιο γρήγορα τα πλένεις, τόσο πιο εύκολα πλένονται) και τότε συνειδητοποιώ ΕΝΤΡΟΜΗ ότι το καημένο μου το τηγανάκι έχει πιάσει μια κόκκινη κρούστα κάπου μισό εκατοστό.

Βάζω σαπούνι και τρίβω. Δε βγαίνει.
Βάζω ξύδι και τρίβω. Δε βγαίνει.
Βάζω βιτριόλι και... Πλάκα κάνω.

Απορώ πώς οι κινέζοι την παλεύουν να μαγειρεύουν τέτοια φαγητά, που θέλει 200 ώρες τηγάνισμα και ακόμα περισσότερες πλύσιμο. Και το κάνουν κάθε μέρα. Και τους αρέσει. Και μας αρέσει κι εμάς. Και πάμε να τους αντιγράψουμε. Και μας γαμιέται η κουζίνα, η ψυχολογία και τα επίπεδα χοληστερίνης.

Παρεπιμπτόντως, γευστικά το ρύζι μου τα σπάει. Λίγο λάδι παραπάνω έπεσε αλλά απαλλαχτήκαμε εύκολα. Να δούμε πώς θα καθαρίσει τώρα.


Ηθικό δίδαγμα:
1. ΜΗΝ μαγειρεψετε κινεζικο αν δεν εχετε wok, το ειδικο δεν-κανω-κρουστα-που-να-χτυπιεσαι-κατω κινέζικο τηγάνι.
2. ΜΗΝ μαγειρεψετε κινεζικο αν ειστε αμπαλος γενικα.
3. ΜΗΝ μαγειρευετε γενικως αν ισχυει το (2). Μονο πονο και ολεθρο θα φερετε στον κοσμο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...